Äppelpaj med honung
6-8 bitar Ugnstemperatur 175º

Ingredienser:
2-3 äpplen, syrliga
ca 2 msk strösocker
ca 2 msk flytande honung

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
salt, några korn
ca 60 g smör
1 ägg
   

Tillagning
Hacka snabbt samman mjöl, socker, salt, smör och ägg till en slät pajdeg som får vila kallt ca en timme. Kavla ut degen (mellan bakpapper) till en tunn kaka ca 24 cm. Lägg över på plåt med bakpapper och tryck upp kanterna runt om. Forma dem med mjölad tumme och gaffel. Sätt ugnen på 175°C. Dela äpplena och ta bort kärnhuset. Tunnskaliga äpplen behöver inte skalas. Skär tunna, tunna skivor och lägg i vackert mönster över degen. Strö socker över och grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills degen fått fin färg. Värm honungen försiktigt och pensla över äpplena. Servera ljummen med iskall vispad grädde eller lite fin vaniljsås.
Honungsglaserade rotfrukter
( 4 personer)

Ingredienser:
1 mindre kålrot
1 palsternacka
3 fasta potatisar
2 dl vatten
1 tsk salt
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
3 msk honung
2 msk pressad citron eventuellt
2 krm sambal oelek 
   

Tillagning:
Skala rotfrukterna och skär dem i cm-stora kuber. Koka dem sedan aningen mjuka i lättsaltat vatten, bäst att koka var sort för sig så att de blir precis lagom mjuka. Tag upp med hålslev och låt rinna av. Skala och hacka löken och fräs den mjuk och glansig i smör. Tillsätt rotfrukterna. Rör samman honung, citronsaft och eventuellt sambal oelek. Blanda försiktigt och värm på svag värme.
Exotisk fruktwok
6 port.

Ingredienser:
0,5 ananas
1 mango
1 korg physalis
2 kiwi
1 banan
2 msk smör eller margarin
2 msk honung gärna flytande

kokosflingor 
   


Tillredning:
Dela ananasen på längden och sedan i klyftor. Skär bort stocken och skär loss klyftorna från skalet. Skär klyftorna i mindre bitar. Dela mangon på längden, på båda sidor om kärnan. Skär varje del i klyftor, skär loss klyftorna från skalet. Skär fruktköttet i bitar. Halvera physalisbären. Snoppa och dela jordgubbarna. Skala och skiva kiwi och banan. Hetta upp en wokpanna eller teflonpanna. Lägg i matfettet. Tillsätt frukterna och sväng runt dem några gånger i den heta pannan. Tillsätt honung, stek ytterligare några sekunder. Strö över kokosflingor.

Honungssenap
1/2 dl gult senapsfrö 1/2 dl brunt senapsfrö, 2 dl vatten, 2-4 msk honung efter smak, 1 msk vinäger, 1 tsk salt, 3 msk olja

Hetta upp vattnet och blötlägg senapsfröna över natten. Häll senapsfröna och vatten i matberedare. Tillsätt honung, vinäger och salt. Mixa med stålkniven (ca 5 minuter) tills blandningen fått en krämig konsistens (de bruna fröna finns kvar som små korn). Tillsätt olja och kör matberedaren några varv tills allt blandats. Förvara i glasburk i kylen.